Notícies
Foto: Associació Ball del Sant Crist de Salomó
19 d'abril del 2024
Passat i present del Ball del Sant Crist de Salomó, en un nou llibre que veu la llum aquest Sant Jordi
Titulat ‘El Ball del Sant Crist de Salomó. Història, tradició, mite i identitat (1843-2022)’, és obra de l’historiador Antoni Virgili i serà presentat aquest dissabte 20 d’abril
L’Associació Ball del Sant Crist de Salomó ja ho té pràcticament tot preparat per encetar una nova temporada de representacions el proper 5 de maig. Unes posades en escena declarades Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional que enguany arriben precedides per un altre esdeveniment cultural i, alhora, literari. Es tracta de la presentació del llibre ‘El Ball del Sant Crist de Salomó. Història, tradició, mite i identitat (1843-2022)’, que es durà a terme aquest dissabte 20 d’abril a les 20h a l’església de la localitat.

El seu autor, l’historiador salomonenc Antoni Virgili, que a més a més és el president de l’entitat, explica que “l’obra s'ha concebut com un acte d'homenatge a tota la gent de la vila que ha estat capaç de mantenir una tradició centenària al voltant de la imatge del Sant Crist”. De fet, en aquesta publicació es revisen i s'actualitzen els coneixements relatius a la història, l'art i la literatura que impregnen el mite del Sant Crist, i molt especialment, les representacions del Ball del Sant Crist com a espectacle, com a dinamitzador d'una important activitat cultural i associativa, com a signe de cohesió i identitat, i com a contribució a la defensa de la llengua i la cultura catalanes.

A més, ‘El Ball del Sant Crist de Salomó. Història, tradició, mite i identitat (1843-2022)’ presenta una crònica completa i detallada de l'evolució dels darrers cinquanta anys, des del 1972, quan el Taller d'Escenografia de l'Institut del Teatre de Barcelona va dissenyar una arquitectura renovada de l'estructura de l'espectacle, les línies mestres del qual es mantenen en l'actualitat. En aquest sentit, Virgili assegura que “el llibre pretén descriure i posar en relació tots els components que genera la tradició del Sant Crist per oferir una síntesi global”.

El llibre, publicat per La Banya Edicions dintre la col·lecció Gerardo Smaldone, en bona part ha estat finançat gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona. A l’acte d’aquest dissabte al vespre intervindran l’autor, l’editor Òscar Ramírez i Nil Rider, que és historiador i tècnic de l’Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona.
Antoni Virgili, autor del llibre i president del Ball del Sant Crist de Salomó
Antoni Virgili, autor del llibre i president del Ball del Sant Crist de Salomó
Social
Et recomanem
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 de juny de 10h a 15h a l'era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
22è Aplec de sardanes 'Vila d'Altafulla'
9 de juny durant tot el dia al parc del Comunidor
Organitza: Associació Altafulla Sardanista
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla