Notícies
Foto: URV
26 de gener del 2023
La URV obté 2 MEUR per impulsar quatre projectes internacionals sobre computació al núvol i intel·ligència artificial
Tres estan liderats pel grup de recerca Cloudlab, que coordina l'investigador del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, Pedro García
La Comissió Europea, a través del programa Horizon Europe, ha concedit quatre projectes internacionals amb la participació activa de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que apareix com coordinadora en tres. Són projectes al voltant de la computació al núvol i la intel·ligència artificial, i suposen un important incentiu per al grup de recerca Cloud and Distributed Systems Lab (Cloudlab) del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, liderat pel catedràtic Pedro García. Conjuntament, tenen un pressupost de 13,6 MEUR, 2 MEUR dels quals corresponen a la universitat tarragonina.

El projecte Cloudstars té per objectiu innovar en el núvol el desenvolupant aplicacions amb tècniques d’intel·ligència artificial. Compta amb la participació de quinze universitats europees i de quatre empreses, entre les quals hi ha IBM. El passat 12 de gener les persones que integren el projecte van participar de la primera reunió conjunta a les instal·lacions de la URV.

Els altres dos projectes coordinats per la URV són Cloudskin i Neardata, i també compten amb la implicació de diverses universitats i empreses i començaran oficialment els dies 1, 2 i 3 de febrer, també a Tarragona.
Cloudskin és un projecte sobre virtualització adaptativa als límits del núvol, mentre que el Neardata té com a objectiu dissenyar una plataforma per apropar les dades extremes. En altres paraules, permetre’n l’anàlisi i el processament sense necessitat de dominar els llenguatges de programació.

El quart projecte, Extract, és un programari d’extracció de dades extremes.
En aquest cas, la URV hi participa com a col·laborador, aportant l’experiència acumulada en l’extreme data. Va un pas més enllà del big data i que fa referència a la gran quantitat i complexitat de les dades que es van acumulant contínuament a Internet, cosa que obliga a cercar noves eines per gestionar-les.
Social
Et recomanem
Concert de presentació del disc 'Hello sun', d'Olga Pes
24 de febrer a les 20h a La Violeta
Venda d'entrades a: www.eventbrite.com
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
25 de febrer a les 11h des del Club Marítim d'Altafulla
Informació i reserves al 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
Aula universitària de gent gran: el temple de la Sagrada Família
27 de febrer a les 18h a l'Esplai de la Gent Gran d'Altafulla
Reserves al 689 72 49 07
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla