Notícies
23 d'abril del 2015
La fira de Sant Jordi d’Altafulla dedica un espai als autors locals
Els llibreters preveuen un bon nivell de vendes en aquesta edició
La fira de Sant Jordi d’Altafulla dedica enguany un espai als autors locals. Ho fa de la mà de la Biblioteca Municipal, i els noms de Pepi Miró, Núria Riambau, Joan Carles Blanch, o Neus Moya, són alguns dels més sonats.

Les veïnes Pepi Miró i Núria Riambau presentaven el passat divendres el conte ‘Les aventures del Pepitu’. Un recull de tres narracions de Pepi Miró, amb il·lustracions de Núria Riambau, que pretén consolidar la figura de tan estimat personatge entre els més petits de la vila.

El conte va ser una iniciativa de la bibliotecària, Helena Cobos, qui va animar a l’autora a prendre’n part, i que ha comptat amb el suport de la regidoria de Cultura. De fet, fa anys que l’Ajuntament treballa en aquesta línia de promoció i difusió dels autors locals i les seves obres. Un exemple de les darreres edicions són els Manotes i Sandra Rallo, o la Martina i Joan Carles Blanch. Aquest darrer autor, precisament, presentarà aquest divendres en el marc de la festivitat la seva darrera publicació, la novel·la gràfica ‘Antoni de Martí i Franquès, el savi català’. Una edició que el regidor Jordi Molinera espera que sigui la primera de moltes dins de la col·lecció ‘Il·lustres il·lustrats’.

El llibre, de més d’una seixantena de pàgines, inclou una cinquantena d’il·lustracions que reflecteixen no només la vida de Martí Franquès, sinó també la seva època. Va destinat, principalment, a joves d’entre 12 i 16 anys. La presentació tindrà lloc a partir de les 6 de la tarda a la Sala de Plens, i serà presentat pel director i actor de teatre Oriol Grau.

També és protagonista aquest Sant Jordi l’altafullenca Neus Moya. Ha publicat el llibre ‘Cupcakes’, editat per Cossetània Edicions. Un recull de 50 receptes que presenta les millors combinacions des dels gustos més originals fins als més tradicionals. Una publicació de caràcter vintage que inspira i anima el lector a endinsar-se en el món dels cupcakes. El que esdevé la primera publicació de l’altafullenca també és una de les primeres en llengua catalana d’estructura anglosaxona, i el premi en aquest àmbit de l’editorial.
Neus Moya, però, no participarà en l’estand que ha instal·lat la Biblioteca a la mostra. Al llarg del dia d’avui a Tarragona signarà llibres a l’Abacus, a la llibreria La Rambla, a la llibreria La Capona, i a El Corte Inglés.

Qui sí que hi serà present a Altafulla és el veí del municipi Hèctor López Bofill, qui ja ha escrit més d’una vintena de llibres. Ara treballa en el nou títol ‘L’edat dels homes’, d’Edicions 62. L’autor ha fet cinc cèntims del seu nou treball, que veurà la llum d’aquí un mes.

A la fira també signarà llibres al llarg del dia la veïna Maria Garcia, il·lustradora del conte de Judit Robert ‘El color dels sentiments’. Una història per treballar els colors a través de les emocions.

D’altra banda, i com és habitual en aquestes dates, el Centre d’Estudis d’Altafulla també ha publicat és seu recull anual de treballs. L’edició número 39 de la publicació ‘Estudis Altafullencs’ va tenir lloc el passat cap de setmana.

Més enllà de la participació d’aquests autors locals, els llibreters animen la ciutadania a sortir al carrer, passejar i remenar entre les parades per fer de Sant Jordi la Diada dels llibres. Tot i el context actual de crisi, el sector preveu, com a mínim, igualar les vendes de l’any passat. S’hi ha referit Júlia Navarro, responsable de la Llibreria Regal i Paper d’Altafulla.

Les llistes de preferits dels últims dies ja donen pistes de quins seran els títols més buscats. En destaquen ‘Número 0’, d’Umberto Eco; ‘La templanza’, de Maria Dueñas; ‘La ley de los justos’, de Chufo Llorens; i ‘El Mundo Azul’, d’Albert Espinosa.

El Dia del Llibre és bastant més recent que la tradició de regalar una rosa. Segons algunes fonts, es va celebrar per primera vegada el 7 d'octubre de 1926. La idea original va ser de l'escriptor valencià afincat a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Poc després, l'any 1930, es va canviar la data pel 23 d'abril, per commemorar que aquest mateix dia, però de l'any 1626, encara que segons diferents calendaris, van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. El 23 d'abril també van néixer o morir escriptors universals com Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness (1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923).

La festa, que coincidia amb Sant Jordi, va arrelar a Catalunya al confondre's amb una festivitat de la Diada.
Hèctor López Bofill, escriptor
Maria Garcia, il·lustradora
Júlia Navarro, responsable de la Llibreria Regal i Paper
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Fins al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla