Notícies
09 de maig del 2016
L’Ajuntament d’Altafulla no celebrarà una consulta popular per decidir les inversions prioritàries
Tampoc es contempla la modificació de la composició actual de la Junta d’Aigües. Pel que fa al carrer Martí d’Ardenya, serà la ciutadania qui en decideixi el futur de la circulació el 28 de maig
L’Ajuntament d’Altafulla no celebrarà una consulta popular. Així ho ha decidit el ple de la corporació aquest dilluns al matí amb els vots en contra d’AA (5) i CDC (2), i amb els vots a favor de L’EINA (3) i de C’s (1).
La sessió va ser convocada a petició dels grups de l'oposició -LEINA i C's- amb la voluntat que fos la ciutadania qui decidís les inversions prioritàries al municipi.

Una consulta que la número 3 de L’EINA, Alba Muntadas, ha defensat que és “necessària perquè no té consens ampli ni entre regidors del consistori ni entre la població”. Ha afegit que “una bona manera d’arribar a aquest consens és impulsar aquesta consulta ciutadana per decidir quines han de ser les prioritats d’inversió”.
Muntadas ha recordat que “anteriorment s’han fet altres consultes d’aquest estil, i els tornaria a posar al capdavant de la participació ciutadana en molts municipis”. Ha explicat que “coneixen que l’Ajuntament ha impulsat un procés de participació ciutadania, sobre el qual discrepen perquè com a punt de partida s’imposa un projecte”.

La voluntat era que cada grup municipal presentés fins a tres propostes en matèria d’inversions acompanyades d’un pressupost, i que fos la ciutadania qui les votés.

L’alcalde, Fèlix Alonso, ha insistit que “AA ja incloïa aquest projecte en el seu programa electoral”. S’ha mostrat “disposat a fer totes les millores que siguin possibles, però el que no faran és tirar enrere el seu programa”.

També el portaveu de CDC, Pere Gomés, diu que “portaven la millora d’aquest projecte en el seu programa”. Ha explicat que “ja s’han reunit amb els representants dels veïns i dels comerciants per millorar el projecte, i aprovar altres inversions, i hi estan treballant”. Ha afegit que entenen que “la participació que es demana hi està sent”.

El regidor de C’s, Alberto Moreno, ha insistit que “els programes no són la Bíblia i a vegades es poden canviar, com en el cas d’un clam popular com aquest”. Ha demanat a l’equip de govern que “reflexioni”.

Els grups a l’oposició també han inclòs en l’ordre del dia una moció referent a la modificació de la composició actual de la Junta d’Aigües d’Altafulla, que tampoc ha tirat endavant amb els vots en contra de l’equip de govern. La proposta passava perquè Pere Gomés (CDC) es mantingués en la presidència; Marisa Méndez-Vigo (AA), en la vicepresidència; Alberto Moreno, en una de les vocalies; i que també hi entrés a formar part L’EINA, representada per Dani Franquès. Franquès ha explicat que es tractaria d’una “presència testimonial amb vot”. Un canvi –segons L’EINA- que respon a la voluntat de la població. Asseguren que “el 24% dels ciutadans així ho van decidir a les urnes el passat mes de maig”.

El president de l’Empresa Mixta d’Aigües, Pere Gomés, ha escoltat el prec, però ha avançat que “no modificarà el que sempre ha estat així, i ha demanat als grups de l’oposició que es posin d’acord per la seva representació dins de l’òrgan”.

L’ordre del dia també ha sotmès a votació una moció que demanava la circulació de vehicles al carrer Martí d’Ardenya i la peatonalització del carrer Baixada de la Torreta. El portaveu de L’EINA, Jordi Molinera, ha demanat que “es respecti el que la gent va decidir democràticament votant el 2014”, quan aleshores era regidor de l’àrea d’Urbanisme. El punt també demanava “establir el sentit dels vehicles del carrer Sant Martí en una única direcció, donant continuïtat al carrer Martí d’Ardenya”.
Molinera ha definit aquesta decisió de “torpede a les polítiques de la regidoria de Participació Ciutadana”.

L’alcalde, Fèlix Alonso, ha avançat que “el dia 28 d’aquest mes de maig la gent decidirà com queda finalment aquest vial”.

Els grups a l’oposició també han presentat una moció per “facilitar espais de treball a tots els grups municipals de l’Ajuntament d’Altafulla a l’edifici seu de la corporació”. Una petició que el portaveu de C’s, Alberto Moreno, recorda que “ja va demanar verbalment quan va entrar a formar part del plenari municipal i que a dia d’avui encara no ha obtingut resposta”. Moreno ha parlat de la necessitat de “disposar d’un espai per realitzar les seves tasques com a càrrecs electes”.

En la mateixa línia s’hi ha referit el portaveu de L’EINA, Jordi Molinera. Ha explicat que ho van demanar per escrit mitjançant instància i que la resposta va ser negativa. Ha afegit que “tot i estar a l’oposició, són un grup actiu amb ganes de treballar, i representants de la ciutadania d’Altafulla escollits democràticament”.

El regidor de CDC, Pere Gomés, ha avançat que la intenció és destinar-hi l’espai rehabilitat de la pallissa del carrer Vinyet.
Per la seva banda, el batlle ha titllat de “greu” el problema d’espai. “Fins ara han ofert l’oficina de Turisme, la continuen oferint, i a partir d’ara també oferiran la pallissa del carrer Vinyet”. Un espai, però, que L’EINA considera que “no els serveix”. Ha demanat “clau, ordinador i impressora a l’oficina de Turisme”.

La sessió plenària extraordinària també ha servit per fer efectiu el relleu de l’acta de regidora que fins ara ocupava la número 2 de L’EINA, Eva Martínez. El número 4 de la formació, Dani Franquès ha pres possessió del seu càrrec. El batlle li ha donat la benvinguda i li ha lliurat el pin de l’Ajuntament.

En la seva primera intervenció, la regidora de L’EINA, Alba Muntadas, ha tornat a lamentar l'horari de la convocatòria.
Ha explicat que hagués estat “tot un detall i una mostra d’educació haver consensuat l’horari amb l’oposició”. Una petició que ha estat aplaudida pel públic.

Com a acte de protesta simbòlic, la formació ha convidat la ciutadania a participar en un esmorzar popular previ. Hi han pres part una cinquantena de persones, que també han assistit a la sessió amb adhesius de ‘Els veïns no volem la Via Augusta’, i amb xiulets que han fet sonar un cop finalitzada la sessió.

El portaveu de L’EINA, Jordi Molinera, ha agraït la presència del públic, i ha convidat tots els assistents a la plaça del Pou per adreçar-los unes paraules.
Alba Muntadas, número tres de L'EINA
Alberto Moreno, número ú de C's
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Social
Et recomanem
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 de juny de 10h a 15h a l'era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
22è Aplec de sardanes 'Vila d'Altafulla'
9 de juny durant tot el dia al parc del Comunidor
Organitza: Associació Altafulla Sardanista
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla