Notícies
16 d'abril del 2015
L’Ajuntament d’Altafulla i el MNAT museïtzaran les termes de mar de la Vil·la romana dels Munts
Les tasques de neteja de la zona, a càrrec dels alumnes del PTT especialitzat en Vivers i Jardins, han començat aquest dijous
L’Ajuntament d’Altafulla ha iniciat aquest dijous al matí el que al llarg d’aquest any ha de convertir-se en un nou atractiu cultural, històric i turístic del municipi. Es tracta dels treballs de neteja de l’entorn de les termes de mar, que formen part del complex de la Vil·la romana dels Munts. Unes tasques que, un cop hagin finalitzat, permetran museïtzar el jaciment.

Segons ha explicat el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla, Jordi Molinera, aquesta és la primera de diverses actuacions que es realitzaran a l’indret a partir d’ara. Unes feines que, tal com ha explicat Molinera, “en tot moment es faran seguint les directrius dels tècnics del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)”.

Les tasques d’extracció de vegetació invasora de la zona que avui han començat són a càrrec dels alumnes del Programa de Transició al Treball (PTT) especialitzat en Vivers i Jardins de l’Escola de Formació Aldara d’Altafulla. Un cop s’hagin dut a terme està previst que el MNAT faci una excavació del talús de terra adjacent a les escales que connecten amb el Passeig del Fortí. Jordi Molinera ha manifestat que “se sospita que s’hi amaguin restes arqueològiques”, ja que, ara per ara, “des del MNAT es troba a faltar el forn o l’element que en època romana permetia escalfar l’aigua de les termes”.

D’altra banda, Jordi Molinera ha qualificat de “senzill”, pel que fa a inversió econòmica, el projecte, que mantindrà un estret lligam de connexió amb tot el que es desenvolupa a la Vil·la romana dels Munts. En aquest sentit, el regidor ha explicat que la senyalització serà similar i complementarà la ja existent.

Un dels debats oberts ara mateix, però, és saber com es delimitaran les restes arqueològiques. Molinera ha explicat que el consistori té dues opcions sobre la taula. La primera consistiria en restringir-hi l’accés i que només s’hi pogués entrar des de les escales del passeig del Fortí. L’altra opció seria no delimitar l’espai amb cap tipus de tanca. De fet, el regidor ha insistit en què no és partidari de prohibir-hi el pas, però a la vegada ha deixat clar que “convé prendre consciència del patrimoni i que la ciutadania el preservi i respecti”.

Amb aquestes intervencions, la voluntat de l’Ajuntament d’Altafulla és promoure aquest espai singular. Jordi Molinera ha destacat que “es tracta d’un element gairebé únic al món romà i cal millorar-ne la seva visualització”, i ha afegit que “fins i tot molts altafullencs i altafullenques que hi van a passejar o prendre el sol desconeixen que es tracta d’unes restes romanes”. El regidor ha insistit, també, que “amb aquesta obra s’identificarà l’espai tal com es mereix”.
Jordi Molinera, regidor de Cultura
Jordi Molinera, regidor de Cultura
Social
Et recomanem
Revetlla de Sant Joan
23 de juny a partir de les 21h a la zona verda del Castell
Programa complet a: www.altafulla.cat
Taller 'Educació sexual i literatura'
25 de juny a les 17h al museu etnogràfic
Inscripcions al Whatsapp: 608 589 530
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Programa complet a: www.altafulla.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla