Notícies
Foto: Arxiu
30 d'abril del 2020
L’embassament del Gaià supera la cota dels 100 metres per les pluges de les darreres setmanes
L’Associació Mediambiental la Sínia apunta entre finals de maig i principis de juny com el moment ideal per executar un cabal generador per alliberar l’aigua
Les pluges dels últims mesos, sobretot les de les darreres setmanes, han fet que la cota d’embassament del riu Gaià hagi sobrepassat els 100 metres. Els treballadors de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol, les dues empreses propietàries de l’embassament, no han pogut realitzar les tasques d’alliberament que són habituals en aquests casos per evitar-ho a causa de l’estat d’alarma i el confinament

El coordinador de l’Associació Mediambiental la Sínia, Hèctor Hernández, ha explicat als micròfons d’Altafulla Ràdio que atesa la situació actual on tots aquests treballadors segueixen fent teletreball des dels seus domicilis, el més convenient seria que es produís “una vinguda forta d’aigua que fes baixar la cota de l’embassament”. Una de les conseqüències més importants és l’ofegament del bosc de ribera que s’havia generat en l’entorn.

La situació de l’embassament exigeix executar un cabal generador, una avinguda forta d’aigua controlada, com més aviat millor. Héctor Hernández té la previsió que es pugui fer entre finals de maig i principis de juny, sempre que avanci el calendari de desconfinament gradual que ha decretat l’Estat, i que permetria el retorn a la normalitat dels treballadors de camp de l’ACA i Repsol. De moment, tot plegat està evitant que el riu Gaià recobri la seva aparença habitual.

La cota d’embassament de més de 100 metres a la qual ha arribat el Gaià és un dels diversos efectes indirectes que la propagació de la pandèmia del coronavirus ha provocat en el nostre entorn. L’amenaça que pateix la fauna autòctona per la consolidació de les espècies invasores és un altre exemple de tot plegat, ara que l’Associació Mediambiental la Sínia ha vist limitada la seva activitat i no pot fer el seguiment i la captura d’aquests animals.
Héctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Héctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla