Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
12 de novembre del 2019
Correfoc, versots, i castell de focs per culminar la diada de l’11 de novembre en honor a Sant Martí
La festivitat s’allargarà fins el proper diumenge dia 17 amb els actes de post-festa
Altafulla ha viscut aquest darrer cap de setmana els actes més esperats de la Festa Major de Sant Martí. Com marca la tradició, la jornada d’aquest dilluns 11 de novembre s’ha despertat a toc de matinades. Les gralles han començat a sonar ben puntuals a les 6 del matí a la plaça del Pou i han recorregut els carrers de la Vila Closa, com a prèvia del també tradicional esmorzar de l’arengada, que ha aplegat altafullencs i altafullenques al pati de les antigues escoles Teresa Manero.

Els grans protagonistes del matí, però, han estat els Castellers d’Altafulla que, per quart any consecutiu, han aconseguit portar caminant el pilar de 4 fins dalt de tot de les escales de la plaça de l’Església. Una fita que, ara sí, posa el punt i final definitiu a la temporada dels liles.

La Coral Nous Rebrots ha estat l’encarregada de cantar l’Ofici de Festa Major, que ha culminat amb la processó de Sant Martí i la participació de tots els elements festius del seguici, per retre homenatge al patró. Han tancat el matí les ballades de bastons i de sardanes a la plaça del Pou.

A la tarda, ha estat el torn del Joc del Quinto dels Diables Petits, i de la tradicional rua de Sant Martí, en la qual la canalla acompanya el Sant, pujat damunt d’un cavall, i il•lumina el seu camí fins a la plaça del Pou, on s’ha representat la llegenda i s’han repartit més de 400 racions de pastís de la seva capa entre els assistents.

Els Diables han estat de nou els encarregats de posar el punt i final al cap de setmana amb el correfoc i uns versots que enguany han girat entorn de la política nacional, i del panorama pre i postelectoral al municipi. El colofó final l’ha posat el Castell de Focs.

D’aquesta manera, el municipi tanca els dos caps de setmana més forts de la festivitat. La jornada del dissabte ha estat marcada per una cercavila popular que, per primera vegada, ha tret el Gat de Foc al carrer per Sant Martí, pel concert de gralles, i pel ball de Festa Major; mentre que la del diumenge ha tingut com a protagonistes una activitat familiar a la Finca Canyadell, la representació de l’obra ‘La importància de ser Frank’ de la mà del grup 9Teatre, i l’empalmada popular.

El regidor de Festes, Àlex Cañas, ha fet una balanç molt positiu de la seva primera experiència al capdavant d’aquesta àrea. De nou, ha destacat l’elevada assistència i la implicació de la ciutadania i de les entitats, i ha apuntat que “la millor recompensa és veure que la gent participa i s’ho passa bé”. Ha avançat que la intenció és posar a l’abast de la població una bústia de suggeriments amb la voluntat de millorar el programa i l’organització de cara a futures edicions.

Aquest dilluns al vespre, l’hem pogut veure vestit de diable. Una figura que, tot i haver fet un pas al costat en la presidència de l’entitat, continua compaginant amb la seva nova responsabilitat a l’Ajuntament.

La festivitat encara s’allargarà uns dies més amb els actes de la post-festa. La XVI Baixada de Trastos, la VIII Jornada de Novel·la Negra, el Guateque Casteller, o el VIIIè Cros del Roquissar, són algunes de les propostes pels propers dies.

Un cop posat el punt i final a la Festa Major de Sant Martí el proper diumenge 17 de novembre, el consistori haurà de començar a posar fil a l’agulla a les festes de Nadal i Reis.
Àlex Cañas, regidor de Festes
Àlex Cañas, regidor de Festes
Àlex Cañas, regidor de Festes
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla