Notícies
Foto: Gemma Ciuret
24 d'octubre del 2019
El temporal permetrà recuperar el cabal ambiental a la part baixa del riu Gaià
Els ruixats de les darreres hores han fet pujar un metre el nivell de l’embassament del Catllar, i a hores d’ara l’aigua entra al riu a dos metres cúbics per segon
La part baixa del riu Gaià podria recuperar el cabal ambiental després del temporal viscut arreu del territori la nit d’aquest dimarts. Diversos punts de la conca que estaven secs fa un parell de dies, com ara Montferri o Vilabella, baixen amb aigua des d’aquest dimecres. Els ruixats de les darreres hores han fet pujar un metre el nivell de l’embassament del Catllar, i a hores d’ara l’aigua entra al riu a dos metres cúbics per segon. Una situació que ha celebrat el naturalista Hèctor Hernàndez, qui ha destacat el caràcter beneficiós de la pluja al nostre territori.

Hèctor Hernàndez ha lamentat la pèrdua de persones i els danys materials que el temporal ha causat a molts punts del territori, i ha insistit que “continuarem patint episodis d’aquest tipus mentre no entenguem d’una vegada per totes que vivim en un clima mediterrani i que ens hem d’allunyar dels rius”.

Ha explicat que, segons els entesos, “la crisi climàtica accentuarà aquests processos”, i ha sentenciat que “hi hauria d’haver una política més proactiva en aquest sentit”.
Pel naturalista, aquest tipus d’avingudes són “un factor natural i positiu que afavoreix l’arribada de nutrients al mar i el filtratge d’aigua”.

Hèctor Hernàndez ha demanat una major implicació de les administracions, així com de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que és qui té competències directes em l’ordenació de tot allò que es construeix al costat d’un riu.

També ha aconsellat “no quedar-nos només amb la foto del riu ple d’aigua, sinó començar a canviar el xip des de ja, començant per l’educació a les escoles”. Ha defensat que “un altre espai fluvial és possible”.

Ara fa poc més d’un any, el Gaià arribava al mar després d’anys sense fer-ho. Una imatge que es va poder repetir gràcies a l'obertura temporal del pantà del Catllar per deixar lliure el cabal del riu durant més de 24 hores.
Hèctor Hernàndez, naturalista
Hèctor Hernàndez, naturalista
Hèctor Hernàndez, naturalista
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla