Notícies
Foto: Joan Revillas
13 d'agost del 2019
L’Associació Mediambiental la Sínia demana el suport de les administracions per fer front al cranc blau
L’absència de depredadors permet que aquesta espècies invasora creixi i amenaci la subsistència de les autòctones que habiten a la desembocadura del Gaià, com petits crustacis, amfibis, granotes o tortugues de rierol
Una nova espècia invasora s’ha instaurat al litoral de la Costa Daurada, i al Baix Gaià ho ha fet més concretament en la desembocadura del riu Gaià i l’Hort de Creixell. Es tracta del cranc blau, que va aparèixer a principis de juliol i des de llavors s’ha reproduït sense que cap altra espècie hagi pogut frenar-lo. Per això, l’Associació Mediambiental la Sínia ha demanat suport al departament de Medi Natural i al d’Agricultura, per “aplicar mesures” que ajudi a controlar-lo, ha explicat un dels seus responsables, Hèctor Hernández, en declaracions a aquesta casa.

El cranc blau presenta dos problemes greus que van de la mà i que suposen una amenaça per a la fauna autòctona del riu Gaià. D’una banda són animals que no tenen cap depredador en aquesta zona, i això els permet escampar-se sense control, assegura Hernández. D’altra banda, el fet que no trobin la seva principal font d’alimentació, les petxines, amenaça a altres espècies com els crustacis, els amfibis, les granotes i les tortugues de rierol.

Pel que fa a la població, Héctor Hernández recomana que ningú toqui el cranc blau perquè té unes pinces grans que poden fer molt de mal. Tanmateix, remarca que, tot i que és un animal culinàriament bo, la desembocadura del riu Gaià és un espai protegit i la pesca no està permesa.

L’Associació Mediambiental la Sínia espera ara la resposta dels departaments de Medi Natural i Agricultura per iniciar les primeres actuacions que li permetin controlar l’evolució del cranc blau a la desembocadura del riu Gaià i assegurar la subsistència de les altres espècies que hi habiten.
Héctor Hernández, responsable de l'Associació Mediambiental la Sínia
Héctor Hernández, responsable de l'Associació Mediambiental la Sínia
Héctor Hernández, responsable de l'Associació Mediambiental la Sínia
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla