Notícies
21 de gener del 2016
Hèctor Hernàndez explica que “en deu anys Repsol no hauria de fer ús ni de l’aigua d’ús de boca ni del cabal"
A llarg termini, caldria encaminar el full de ruta cap a un embassament “més racional” que permetés la connectivitat al llarg de la llera
L’embassament del Catllar es va construir a mitjans dels anys 70 per tal de subministrar aigua al complex petroquímic de Repsol. Des d’aleshores el cabal del riu Gaià fins la desembocadura s’ha vist estroncat, així com la fauna i la flora del seu entorn. L’avinguda d’aigua que es va viure a principis del mes de novembre, però, ha fet que, per primera vegada en molts anys, l’aigua del Gaià arribi al mar. Una connectivitat que està previst que es mantingui durant gran part de l’any.

A hores d’ara, Repsol agafa part de l’aigua que necessita de la depuradora de Vila-seca. Un sistema que en un futur hauria d’aplicar en la totalitat de les seves necessitats. Aquesta, segons el naturalista i coordinador de l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernàndez, hauria de ser la “mesura mediambiental” a seguir. En aquest sentit, el més correcte per part de la companyia seria fer servir d’aquí a deu anys aigua de les depuradores de la zona, i no fer ús ni de l’aigua d’ús de boca ni del cabal ambiental”. D’aquesta manera, a més, ha explicat que “s’evitaria haver de malmetre l’hàbitat marí”. En aquests moment, a Altafulla una canonada subterrània deixar anar l’aigua depurada a un quilòmetre de la costa.

A llarg termini, Hèctor Hernàndez ha explicat que caldria encaminar el full de ruta cap a un embassament “més racional”, de manera que quan el pantà arribés a la seva cota màxima deixés anar l’aigua riu avall. D’aquesta manera, assegura que els regants continuarien tenint aigua, i l’embassament evitaria inundacions en cas de riuades”.
Hèctor Hernàndez, naturalista
Hèctor Hernàndez, naturalista
Social
Et recomanem
Visites a la Vil·la romana dels Munts
Instal·lacions obertes de dimarts a diumenge
Més informació a www.mnat.cat
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Reserves a l'Oficina de Turisme d'Altafulla i al 977 651 426
Taller d'alimentació terapèutica
Cada dijous a les 18:00h. a la sala Teresa Manero
Informació i inscripcions a mriambau@altafulla.altanet.org
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla