Notícies
Foto: Neus Gris
25 de novembre del 2015
L’aigua del riu Gaià arriba a mar
L’ACA i Repsol alliberen des de dimarts 2.000 litres per segon de manera ininterrompuda fins aquest dijous
L’aigua del riu Gaià ha arribat al mar. Les previsions dels experts arran de l’alliberament d’aigua del pantà del Catllar s’han confirmat. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol alliberen des d’aquest dimarts 2.000 litres per segon. Una actuació que es mantindrà activa de manera ininterrompuda fins aquest dijous.

L’ACA i Repsol han pres aquesta decisió després que la “gaianada” que el riu va patir ara fa quinze dies deixés la llera del tram baix carregada de fang. Les fortes precipitacions que es van viure a la capçalera del riu van provocar una avinguda d’aigua que poques persones recorden. Unes pluges que ara fan possible destinar-hi un volum total proper als 200.000 m³, en la renovació de l’hàbitat fluvial del riu en el seu tram final, mitjançant l’alliberament d’un cabal generador, optimitzant la gestió de l’embassament i amb una mínima afecció als seus usuaris.

La maniobra dóna continuïtat al conveni signat per l’ACA i Repsol fa quatre anys, destinat a recuperar el cabal del tram final del riu Gaià, que havia quedat molt disminuït des de la construcció de la presa l’any 1975. Durant el mes de juny de 2013, es va dur a terme un alliberament extraordinari de cabals des de la presa del Catllar, de fins a 1.300 litres per segon que va fer possible recuperar la continuïtat del cabal del riu Gaià fins a la seva desembocadura per primer cop en 35 anys.

L’Ajuntament d’Altafulla, com a municipi de l’àrea d’influència del riu, és un dels agents actius implicats directament en la recuperació del cabal ecològic del riu Gaià. Té vigents diferents convenis de col·laboració amb l’Associació Mediambiental La Sínia per al programa de custòdia del territori dins de l’àmbit fluvial del curs baix del riu Gaià, i del Pla d’Espais d’Interès Natural. En aquesta ocasió, però, l’actuació va un pas més enllà.

La imatge que ara mateix mostra la desembocadura i el tram baix del riu Gaià és plena d’aigua, així com el contrast de color blau i marró que ha pres el mar amb l’entrada de l’aigua del riu plena de fang de les muntanyes. Una imatge per la qual Altafulla es mostra molt il·lusionada, tenint en compte que es tracta d’una “reivindicació històrica” al municipi.

La presa del Catllar, durant l’episodi de pluges registrats a principis de novembre, va minimitzar els danys aigua avall de la presa, tenint en compte que la conca del riu va ser una de les més afectades per les pluges del 2 de novembre. Des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’està analitzant de dur a terme, per via d’emergència, diverses actuacions encaminades a paliar els danys que pugui ocasionar en futures ocasions el que es coneix com a “gaianada”.
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient
Social
Et recomanem
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 de juny de 10h a 15h a l'era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
22è Aplec de sardanes 'Vila d'Altafulla'
9 de juny durant tot el dia al parc del Comunidor
Organitza: Associació Altafulla Sardanista
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla