Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
30 de desembre del 2022
La majoria del Ple de l’Ajuntament d’Altafulla tomba els Pressupostos de 2023 presentats pel govern municipal
L’EINA, el PSC i el regidor no adscrit Xavier Rofas han votat en contra, i han sumat majoria davant els vots a favor d’AA, Junts i Ara
La majoria del Ple de l’Ajuntament d’Altafulla ha tombat els Pressupostos del 2023, que el govern municipal d’Alternativa Altafulla presentava a debat amb una xifra que ascendia als 8 milions, 952 mil euros. L’alcaldessa i els tres regidors més dels comuns, lògicament hi han votat a favor, igual que el regidor de Junts per Altafulla i la regidora d’Ara Altafulla. Els sis vots han estat insuficients davant la majoria dels vots en contra, els cinc de l’EINA, i els de la regidora del PSC i el regidor no adscrit Xavier Rofas.

En la presentació dels comptes, el regidor d’Hisenda, Francesc Farré, ha explicat que eren de gestió, sense grans inversions, “tal com ens vam comprometre en el moment de fer efectiva la moció de censura”. Igualment, ha dit que eren “la base dels actuals”, aprovats per l’antic govern de l’EINA, amb el suport del PSC i el regidor no adscrit, si bé ha reconegut que els hauria agradat exposar-los abans.

Dins de la proposta, hi havia cinc partides diferenciades que corresponien a l’import per redactar el projecte de la residència de gent gran (15.000 euros), posar en marxa l’Escola d’Adults (28.000 euros), garantir la programació de La Violeta (60.000 euros), el conveni per a l’estudi de la UPC sobre les marees de la platja, i la remodelació de la zona del Voramar (40.000 euros). A partir d’aquí, també hi havia altres partides més petites, destinades als aniversaris de les entitats del municipi, a la contractació de grues per retirar vehicles durant els actes festius, a la promoció de polítiques de gènere, a la protecció animal, o a la modernització del web d’Altafulla Ràdio.

Des del principal grup de l’oposició, el regidor de l’EINA Jordi Molinera, ha refusat que els comptes estiguin basats en els actuals. A més, ha dit que “Altafulla necessita uns pressupostos que reflecteixin ambició i il·lusió, i no uns de gestió”, ha sentenciat.

La seva companya de bancada, la regidora Alba Muntadas, ha retret al govern que hagi refusat les dues propostes que van fer, incloure el projecte del carrer de Dalt i rebaixar el sou del càrrec de confiança. “Les vau refusar, i a partir d’aquí no hi ha hagut més negociacions”, ha sentenciat.

Precisament, pel que fa a negociacions, l’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau, ha destacat la facilitat per negociar amb Ara Altafulla i Junts per Altafulla, i en menor mesura amb el regidor no adscrit Xavier Rofas. Pel que fa al PSC, ha apuntat que els motius personals que han afectat la seva representant han impedit que es reunissin, mentre que amb l’EINA ha estat impossible.

Un dels assumptes més criticats per la majoria de formacions ha estat la manca de temps per estudiar els pressupostos. En aquest sentit, el regidor no adscrit, Xavier Rofas, ha lamentat la precipitació de la convocatòria de la Comissió d’Hisenda del passat divendres i del Ple extraordinari aquest dijous, mentre que s’ha prescindit de convocar una Comissió d’Urbanisme per parlar sobre la remodelació del Parc de Voramar o el futur de la piscina municipal. També ha apuntat a diverses qüestions relacionades amb La Violeta (inversió, programació, i tercera sortida d’emergència) o el futur de l’Esplai de la Gent Gran, entre d’altres. Ara bé, el tema que ha tingut més pes en la seva decisió ha estat que “no s’han complert els objectius i les aspiracions del pla de xoc per a la platja”.

Pel que fa a l’assumpte de la piscina, Francesc Farré ha respost que el plantejament que preveien implicava començar les obres de remodelació a principis de gener per tenir-la llesta a l’estiu. La proposta, però, ha quedat fora dels comptes per la manca de consens entre tots els grups.

La regidora del PSC, Inma Morales, ha compartit bona part de les reclamacions de Rofas, i ha anat més enllà dient que “el pressupost és surrealista”. En aquest sentit, ha criticat la quantitat de 15.000 euros destinada al projecte del Centre de Dia per a la gent gran. Des del govern han defensat que era un punt de partida per aquest.

La regidora d’Ara Altafulla, Natalia Sanz, també ha remarcat la manca de temps per estudiar els comptes. En el seu cas, però, ha destacat l’esforç d’ambdues parts per entendre’s i acceptar les propostes del seu partit. La principal ha estat la de destinar 10.000 euros dels 70.000 previstos per a la programació de la Violeta a l’apartat de Comerç, Turisme i Emprenedoria.

El seu homòleg a Junts per Altafulla, Hèctor López Bofill, ha reconegut que li hauria agradat mantenir la xifra inicial per a la programació del casal, però també ha dit que entén la petició de Sanz. Paral·lelament, ha avalat bona part de les propostes presentades en els pressupostos, sobretot les que tenen a veure amb la platja i la programació de La Violeta.

Per contra, ha reivindicat la necessitat d’augmentar els diners per a la programació de l’Altafujazz, que ha estat recollida per part d’Alternativa, i complir els acords adquirits amb algunes entitats en la seva etapa com a regidor de Cultura i Esports.

Després que la majoria del Ple de l’Ajuntament d’Altafulla hagi tombat els Pressupostos de 2023, caldrà veure quins són els passos, i en quina direcció, dels diferents grups del consistori. De moment, es prorroguen els comptes de 2022, si bé des de l’EINA s’han compromès a “estendre la mà a tots els grups i treballar en uns pressupostos que ens agradin a tots, independentment de l’opinió d’Alternativa”.

Precisament, la formació dels comuns ha emès un comunicat aquest divendres 30 de desembre, lamentant que “l’immobilisme frena els Pressupostos”, en referència a l’EINA, el PSC i el regidor no adscrit, Xavier Rofas. En aquest sentit, argumenta que “votar en contra significa paralitzar l’Ajuntament i posar en risc l’activitat diària”. Seguint la mateixa línia, diu que “no estan d’acord amb les millores de la platja, i que volen que la Violeta estigui tancada”, ha sentenciat.
Francesc Farré, regidor d'Hisenda, i Jordi Molinera, regidor de l'EINA
Xavier Rofas, regidor no adscrit, i Inma Morales, regidora del PSC
Natalia Sanz, regidora d'Ara Altafulla, i Hèctor López Bofill, regidor de Junts per Altafulla
Social
Et recomanem
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 de juny de 10h a 15h a l'era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
22è Aplec de sardanes 'Vila d'Altafulla'
9 de juny durant tot el dia al parc del Comunidor
Organitza: Associació Altafulla Sardanista
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla