Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
07 de novembre del 2022
Es presenta una nova edició del 'Gent de Bulla', dedicat a Joan Anton Balcells
En el llibre, editat pel Centre d'Estudis d'Altafulla, s'hi recullen imatges d'obres del pintor i retratista gràcies a la col·laboració de la ciutadania
Les escales del carrer Major d'Altafulla van quedar petites per acollir els qui aquest dissabte van apropar-se a conèixer la nova edició de la col·lecció 'Gent de Bulla', impulsada pel Centre d'Estudis d'Altafulla. El llibre se centra enguany en la vida i obra del pintor i retratista altafullenc Joan Anton Balcells. D'aquesta manera, des del Centre es volia retre un homenatge a l'artista desaparegut fa vint anys, com ha assegurat el president de l'entitat, Josep Magriñà, als micròfons d'Altafulla Ràdio.

Amb aquest nou 'Gent de Bulla' es pot conèixer bona part de la trajectòria de l'artista a través dels seus dibuixos, centrats en retratar els racons de la vila. Des del punt de vista professional, el president del Cercle Artístic d'Altafulla, Salvador Anton, destaca l'obra de Balcells i assegura que el va sorprendre conèixer-la.

En el llibre es recullen un total de 8 escrits que evoquen la figura de Balcells des de diferents punts de vista, des dels més personals i intimistes com podria ser el del seu fill Toni o el de l'historiador Fonxo Blanch o la seva deixeble Laura Pijuan fins a altres que se centren més en la seva obra com el text del mateix Salvador Anton o el de Jaume Calatayud. També hi trobem referències al moviment intel·lectual a la vila el 82, de la mà d'Agustí Martí, i una aproximació als orígens genealògics de l'artista, amb els Balcells i els Gatell, de Teresa Balaguer i Salvador Rovira, respectivament. Mentre que un membre del Centre d'Estudis, Joan Carnicer, inicia els escrits amb un primer capítol de presentació de l'artista.

Els textos, però, comparteixen protagonisme amb les obres de l'artista. Unes obres que es reprodueixen al document gràcies a la col·laboració de persones que tenien obra de l'artista a casa i que l'ha cedit per poder-ne prendre fotografies i reproduir-les al llibre. Una col·laboració fruit de la crida que va fer l'entitat fa uns mesos i que ha rebut molt bona resposta.
Josep Magriñà, president del Centre d'Estudis d'Altafulla
Salvador Anton, president del Cercle Artístic d'Altafulla
Social
Et recomanem
Diada castellera de Sant Jordi
20 d'abril a les 18h a la plaça del Pou
Amb: Colla C. de SPiSP, Xicots de Vilafranca i C. d'Altafulla
Fira de Sant Jordi
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla