Notícies
Foto: Arxiu
22 d'octubre del 2021
El territori rep amb escepticisme el nou decret de regulació de instal•lació de centrals eòliques i fotovoltaiques
Les entitats de la Terra Alta i el Priorat consideren que s'ha fet una modificació "de mínims" i sense tenir-los en compte
La demarcació de Tarragona ha rebut amb escepticisme el nou decret que regularà la instal·lació de central eòliques i fotovoltaiques a Catalunya, i que el Govern català preveu aprovar dimarts vinent. En comarques com la Conca, el Baix Camp o la Terra Alta, on es concentren molts projectes de parcs eòlics i solars, creuen que el nou decret no suposarà cap canvi substancial.

Així, per exemple, les entitats de la Terra Alta i el Priorat que formen part de la Xarxa per una Transició Energètica Justa consideren que Acció Climàtica ha fet una modificació "de mínims" i sense tenir-los en compte.

La portaveu, Núria Altés, ha advertit que si no hi ha una moratòria de llicències, tots els projectes tramitats amb el decret anterior, podran tirar endavant.

En uns termes similars s'ha expressat Oriol Pontí, portaveu de la plataforma Riu Siurana. Pontí ha assenyalat que el decret tampoc frena la concentració de centrals de renovables en zones determinades del país, ja que el pla territorial que definirà com ha de ser la contribució energètica per comarques, encara tardarà a estar llest.

Les entitats, que formen part de la Xarxa per una Transició Energètica Justa diuen que el nou decret no deixa clara la participació dels ajuntaments en el finançament i la inversió dels projectes, ni quin ha de ser el consens mínim d'afectats per fer la instal·lació o per rebre la declaració d'utilitat pública. A més, denuncien que cap dels requisits que s'inclouen són indispensables i els projectes podrien tirar endavant igualment.

El nou decret de regulació de centrals eòliques i fotovoltaiques ha estat anunciat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, en la conferència Compromís 2030, Horitzó 20250.

La nova normativa obligarà els promotors a informar prèviament els municipis i comptar amb l'acord d'almenys la meitat dels propietaris dels terrenys afectats. A més, s'haurà de garantir a la població una participació del 20% en el projecte.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha afirmat que es vol acabar amb la bombolla especulativa de les renovables i amb un model basat en el domini de les grans empreses.

El Govern català també s'ha compromès a crear, en mig any, una xarxa d'oficines comarcals per donar suport als ajuntaments davant l'allau de projectes de plantes eòliques i solars.
Núria Altés, portaveu de la Xarxa per una Transició Energètica
Oriol Pontí, portaveu de la Plataforma Riu Siurana
Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica
Social
Et recomanem
Portes obertes a la Finca Canyadell i al Sender dels Ratapatxets
5 de febrer a les 12:00h. a la Finca Canyadell
Més informació i inscripcions: www.gepec.cat
10a Marxa dels Castells del Baix Gaià
6 de febrer a les 09:00h. des de les eres del Castell
Més informació a: www.marxacastells.com
Rutes teatralitzades amb el científic Martí i Franquès
Cada 3r dissabte de mes a les 11:30h. des de l'Era de Ca l'Ixart
Informació i reserves: 977 651 426 i turisme@altafulla.cat
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla