Notícies
Foto: Policia Local d'Altafulla
23 de juliol del 2021
L’Associació Mediambiental la Sínia alerta del perill d’incendi forestal al Baix Gaià
Protecció Civil ha posat en prealerta l’INFOCAT davant la previsió d’humitats per sota el 20%, calor extrema i l’entrada de vent de sud, reescalfat i sec
La situació dels incendis forestals a Catalunya aquests dies és difícil i intensa, com deixen palès els diversos incendis forestals als quals han hagut i segueixen fent front els Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració d’altres cossos d’emergència i seguretat. Només aquest mes de juliol, els Bombers de la Generalitat han atès més de 500 serveis per incendis de vegetació.

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT davant l’elevat risc d’incendis que es preveu aquest divendres, amb humitats relatives que, en les franges centrals del dia, baixaran per sota del 20%. A més, s’espera l’entrada de vent de sud, reescalfat i sec. El risc d’incendi es veu agreujat, també, pels avisos de calor extrema que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya, així com la situació de la vegetació que, en general, està patint la sequera i no aconsegueix recuperar la humitat.

Davant d’aquesta situació, el Departament d’Interior fa una crida a la corresponsabilitat, a no abaixar la guàrdia, a seguir els consells de protecció del medi natural, i a trucar al telèfon gratuït d’emergències 112 davant de qualsevol indici d’incendi. Al Baix Gaià, qui ha posat de manifest el perill d’incendi donats tots aquests condicionants, ha estat l’Associació Mediambiental La Sínia. El seu coordinador, Hèctor Hernàndez, ha insistit a Altafulla Ràdio “que tothom extremi les precaucions al màxim”.

El 42% dels incendis forestals de les últimes setmanes han estat fruit d’una negligència com el del Cap de Creus, que es va donar per extingit el dilluns al vespre, que va ser originat per una burilla. En aquest sentit, en l’última dècada, han cremat 12.000 hectàrees per aquesta mateixa causa a Catalunya. L’any passat els incendis intencionats o fruit de negligències van suposar un 54% del total.

Amb aquesta situació de màxim risc, els Bombers de la Generalitat reforçaran la seva dotació habitual de guàrdia diària a nivell de comandaments, al Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i als Parcs de Bombers professionals. Igualment s'obriran els Parcs de Bombers Voluntaris de les zones amb més risc d’incendi forestal i es reforçaran les guàrdies del Grup de Suport Operatiu (GROS), de les Sales regionals de Control i de la Sala Central de Bombers, ubicada a les instal·lacions de Cerdanyola del Vallès.

El coordinador de l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernández, ha explicat que la conca del riu Gaià es troba molt seca, sobretot des de Vilabella en avall, on el riu és pràcticament sec per la manca de pluges dels últims mesos. Hernández ha dit que fins i tot els pins pateixen la sequera, un fet, que “amb un sotabosc molt poblat i dens, incrementa encara més el risc d’incendi forestal”.

L'estratègia dels Bombers de la Generalitat consistirà a concentrar els seus esforços a evitar la simultaneïtat d’incendis, amb atacs inicials molt contundents cada cop que se’n declari un. Fins al passat dia 20 de juliol, al llarg d’aquest any 2021 els Bombers de la Generalitat han treballat en 3.704 incendis de vegetació. L’any passat, en aquest mateix període, s’havia treballat en 1.858, el que suposa just la meitat dels incendis de 2021. Només al mes de juliol de 2021 s’han atès 535 incendis; 291 al juliol de 2020 (enguany, per tant, un 83% més).

Protecció Civil fa una crida a la prudència de la ciutadania per tal de minimitzar al màxim el risc d’incendi forestal i recomana aquests dies no fer rutes ni sortides al medi natural. Demana també que s’eviti llençar qualsevol burilla des d’un vehicle encara que sembli apagada, i no s’utilitzin barbacoes que no estiguin autoritzades. Tampoc es poden llençar coets ni petards en urbanitzacions envoltades per bosc. I si es detecta una columna de fum, cal trucar immediatament al 112.
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Social
Et recomanem
Revetlla de Sant Joan
23 de juny a partir de les 21h a la zona verda del Castell
Programa complet a: www.altafulla.cat
Taller 'Educació sexual i literatura'
25 de juny a les 17h al museu etnogràfic
Inscripcions al Whatsapp: 608 589 530
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Programa complet a: www.altafulla.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla