Notícies
Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat
20 de novembre del 2020
La desembocadura del Gaià s'ha de convertir en "una de les zones humides de referència del litoral català"
És l'aposta de futur de l'Associació Mediambiental La Sínia, que vetlla per la preservació de l'entorn del riu, després que la Generalitat adquireixi els terrenys de la Plana del Vinyet
L'adquisició de 23 hectàrees de terreny corresponents a la Plana del Vinyet ha estat rebuda amb gran il·lusió al territori i, sobretot per les entitats que vetllen per la preservació de l'entorn del riu Gaià i la seva biodiversitat. Un cop es faci efectiva la compra de manera oficial, tot i que ja es dona per feta, serà el moment de posar-se a treballar per poder renaturalitzar l'espai i ampliar el corredor natural que ja conforma bona part de la llera del riu.

La Plana del Vinyet, que es troba al marge esquerre del riu i està delimitada per la Roca del Gaià i la platja del Vinyet fins arribar al Club Marítim d'Altafulla i la via del tren, és una zona d'alt valor ecològic. Però també social, ja que serà una zona de passeig i gaudi de la natura com ho és actualment la desembocadura del riu.
Des d'entitats que preserven aquest espai, com és l'Associació Mediambiental La sínia, asseguren que el potencial de la zona del Vinyet és "enorme" i que la tasca ara serà convertir-la en el que era abans, una zona humida, amb llacunes o aiguamolls que esdevingui "una de les zones humides de referència del litoral català", en equivalència als Muntanyans de Torredembarra, o la Pletera de l'Estartit, que es troben immediatament després, en grau de rellevància i dimensions, del Delta de l'Ebre i el del Llobregat o els aiguamolls de l'Empordà. N'ha parlat al programa L'Hora Local d'Altafulla Ràdio, el coordinador de l'entitat, Hèctor Hernández.

Per fer possible aquests projectes, Hernández, confia en que s'estableixi algun comitè de gestió encapçalat per la Generalitat i l'ACA junt amb les administracions locals de Tarragona i Altafulla, i que compti amb la participació de la societat civil en forma d'entitats com La Sínia. Creu que la Plana del Vinyet experimentarà un canvi progressiu amb el temps tal com s'ha produït amb la desembocadura del Gaià des dels anys 90 del segle passat cap aquí.

El coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia creu que en 10 anys ja es començaran a visualitzar canvis significatius a l'espai i que la ciutadania ha de prendre part en la recuperació de la zona. Igualment Hernández assegura que se seguirà treballant perquè la gestió del pantà passi a mans públiques i se solucioni d'una vegada per totes la problemàtica amb el cabal del riu Gaià.
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Social
Et recomanem
Dia Internacional contra la violència envers les dones
25 de novembre
Més informació a www.altafulla.cat
Jornada de portes obertes a la Vil·la romana dels Munts
29 de novembre
Més informació a www.mnat.cat