Notícies
14 d'abril del 2015
El tren del 50è aniversari de la línia Martorell-Tarragona s’aturarà a Altafulla aquest diumenge de les 10:57h a les 11:24h
L’Orquestra Crescendo de l’Escola Municipal de Música oferirà una part de la peça escollida per posar ritme a la celebració
La línia de tren entre Martorell i Tarragona celebra aquest dimecres 15 d'abril els 150 anys de l'entrada en funcionament. La seva estrena va suposar un pas històric sobretot per a l'economia del Penedès i el Tarragonès, on les empreses van poder gaudir de nous camins de negocis i exportació. Els sectors vitivinícola i agrari van ser dels més beneficiats, ja que de cop i volta tenien accés als ports de Barcelona i Tarragona. Mentrestant, a nivell social, els ciutadans es familiaritzaven tímidament amb un mitjà de transport que acabaria sent indispensable un segle i mig més tard. Per posar en valor la importància d'aquest tram de ferrocarril, aquesta setmana s'organitzen diversos actes commemoratius.

Una de les principals iniciatives previstes és l’arribada d’un tren commemoratiu, que farà parada el proper diumenge en cada una de les estacions que uneixen les poblacions de Tarragona i Martorell.

El comboi s’aturarà a Altafulla des de les 10:57h fins les 11:24h. Durant aquesta estona, es descobrirà una placa commemorativa de l’aniversari, i l’Orquestra Crescendo de l’Escola Municipal de Música d’Altafulla oferirà una part de la peça escollida per posar ritme a la celebració. N’ha avançat alguns detalls als micròfons d’Altafulla Ràdio Lluís Brullas, un dels membres del Centre d’Estudis d’Altafulla, entitat que ha participat en l’organització del programa. El recorregut es realitzarà amb un tren automotor 449 de Renfe.

Abans, però, tindrà lloc la presentació oficial dels actes de celebració d’aquest 150è aniversari. A les 7 de la tarda al Centre Cívic de l’estació de ferrocarril del Vendrell, es presentarà l’estudi ‘150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell’, i el documental i el segell commemoratius. La jornada culminarà amb una conferència a càrrec de Pere Pascual, catedràtic d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona. La intenció és presentar l’estudi en totes aquelles poblacions en què fa parada la línia, tot i que les dates encara no estan definides.

Més enllà d’aquesta presentació de l’estudi, a Altafulla n’hi ha prevista una altra específica del municipi. El mateix Lluís Brullas, i el veí de Torredembarra i membre del Centre d’Estudis Sinibald de Mas, Lluís Català, editaran el llibre ‘L’estació d’Altafulla-Tamarit. 1865-2015’. Una publicació que podria presentar-se el proper mes de setembre.

Al municipi podria fer parada també una exposició itinerant, que s’inaugurarà aquest divendres al tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona. La previsió és que s’hi instal·li a finals del mes d’agost, i que es complementi amb una projecció cinematogràfica dedicada al ferrocarril.
Lluís Brullas, membre del Centre d'Estudis d'Altafulla
Social
Et recomanem
Festa del Grafisme
Dissabte i diumenge, 7 i 8 d'octubre a diferents espais
Tallers, exposicions, performances, música,... Programa a banda
Altafujazz: Victor de Diego on Trane the music of John Coltrane
Dissabte 7 d'octubre, 20.30h, La Violeta
La vida de les elits vora Tarraco, visita guiada Vil·la Munts
Diumenge 8 d'octubre d'11h a 12.30h
Preu: 5€ Entrades a: www.mnat.cat/entrades
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla