Notícies
30 de desembre del 2015
El tram final del riu Gaià segueix portant aigua de manera continuada
El conservacionista Hèctor Hernández ha explicat que “el fang de l’última gaianada ha refet la llera i tot apunta que el cabal s’ha recuperat”
L’aigua del riu Gaià arribava al mar per primera vegada en molts anys a finals del mes de novembre. Aquest fet insòlit després que el cabal del riu hagués quedat molt disminuït des de la construcció de la presa del Catllar l’any 1975, es produïa com a conseqüència de les fortes pluges que es van registrar durant uns dies a la capçalera del riu, que van fer que la cota del pantà s’incrementés de manera significativa.

És per això que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol van pactar alliberar durant tres dies més de 2.000 litres d’aigua per segon de l’embassament. Un volum d’uns 200.000 m3, aproximadament, que han servit per renovar l’hàbitat fluvial del riu en el seu tram final.

Passat un mes exacte de la maniobra, però, el Gaià segueix portant aigua de manera continuada al llarg dels darrers onze quilòmetres de recorregut i aquesta arriba al mar. El naturalista, conservacionista i un dels responsables de l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla, Hèctor Hernández, ha explicat als micròfons d’Altafulla Ràdio que la qüestió tindria resposta en el fet que “el fang de l’última gaianada hagi refet la llera”. Hernández ha afegit que “tot apunta que el riu s’ha recuperat”, i que “si no passa res, a partir d’ara el tram final del Gaià portarà aigua des de l’octubre fins al maig o juny”.

L’Ajuntament d’Altafulla, com a municipi de l’àrea d’influència del riu, és un dels agents actius implicats directament en la recuperació del cabal ecològic del riu Gaià. Té vigents diferents convenis de col•laboració amb l’Associació Mediambiental La Sínia per al programa de custòdia del territori dins de l’àmbit fluvial del curs baix del riu Gaià, i del Pla d’Espais d’Interès Natural.
Hèctor Hernàndez, naturalista i conservacionista
Hèctor Hernàndez, naturalista i conservacionista
Social
Et recomanem
Concert de presentació del disc 'Hello sun', d'Olga Pes
24 de febrer a les 20h a La Violeta
Venda d'entrades a: www.eventbrite.com
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
25 de febrer a les 11h des del Club Marítim d'Altafulla
Informació i reserves al 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
Aula universitària de gent gran: el temple de la Sagrada Família
27 de febrer a les 18h a l'Esplai de la Gent Gran d'Altafulla
Reserves al 689 72 49 07
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla