Notícies
Foto: Arxiu
02 de gener del 2023
El pa ja no té IVA i la gasolina es queda sense bonificació
Són alguns dels canvis que trobarem a partir d'avui en el consum quotidià en el marc de les mesures "anticrisi" impulsades pel govern estatal
Primer dia laborable del 2023 amb l'eliminació de l'IVA en alguns productes considerats de primera necessitat i la rebaixa d'aquest impost en alguns altres. També correspondria una actualització a l'alça de diversos preus com el del transport o els subministraments si bé les bonificacions vigents sobre aquests serveis mantenen, en alguns casos, els preus. Així, per exemple, continua la gratuïtat de Rodalies i Mitja Distància i es manté sis mesos més la rebaixa fiscal a la llum i el gas i s'estén el bo social. Igualment, el preu màxim del butà també continuarà congelat.

Per quan anem a comprar trobarem també alguns canvis en els impostos dels productes que adquirim, tot i que cal veure encara si aquests es reflectiran en una rebaixa efectiva del preu d'aquests productes. És el cas del pa, en el que ja no es repercutirà cap percentatge d'IVA. El mateix passarà amb altres productes considerats de primera necessitat com la farina, la llet, els ous, el formatge, les fruites, les verdures i hortalisses, els llegums, els cereals i les patates i tubercles en el seu conjunt. Per altra banda, l'oli i la pasta haurien de reduir el seu preu perquè el seu IVA passa de ser del 10% a ser del 5%.

Però per trobar més rebaixes haurem d'esperar a la campanya de després de Reis perquè pel que fa al consum ordinari, les nostres butxaques tornaran a pagar la gasolina al preu que marcaven els indicadors de les gasolineres, sense optar a la bonificació de 20 cèntims el litre que s'aplicava els últims mesos. Qui sí que en podrà gaudir és el sector professional però tampoc de manera directa, serà a través de subvencions i ajudes.

Tot plegat es tracta de mesures adoptades pel govern central per fer front a la crisi i a les dificultats de les famílies per arribar a final de mes. En aquesta línia, també s'ha creat un xec alimentari de 200 euros per a rendes de menys de 27.000 euros anuals, que es calcula no assoleixen uns 4,2 milions de famílies arreu de l'Estat espanyol.

El paquet anticrisi congela sis mesos els preus dels lloguers en renovacions de contractes que finalitzin abans del 30 de juny de 2023, que es prorrogaran sis mesos amb el mateix preu, tal com reclamava Unides Podem. També es prorroga durant tot l'any que ve el límit del 2% de l'augment interanual dels contractes de lloguer indexats a l'IPC.

Pel que fa a les pensions, aquestes pugen un 8,5% mentre que les no contributives ho fan en un 15%. Mentre, els autònoms s'acolliran a un nou tram de quotes en funció de la seva previsió d'ingressos, entre 230 i 500 euros mensuals.

Des de l'executiu espanyol es xifra en 10.000 MEUR el cost d'aquest paquet de mesures, la qual cosa eleva a 45.000 MEUR la inversió feta pel govern espanyol per respondre a l'impacte de la guerra d'Ucraïna.
Social
Et recomanem
Concert del cicle Altafujazz amb Xavi Díaz Grup
1 d'abril a les 20:00h. a la pallissa de l'Era del Senyor
Organitza: OilJazz
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 d'abril a partir de les 10:00h. a l'Era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
VI Pleamar Vintage Market
8 i 9 d'abril al parc de Voramar i entorns
Organitza: Associació Cultural Pleamar
Agenda Cultural i Programació a la sala La Violeta
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Entrades disponibles a: lavioleta.sacatuentrada.es