Notícies
Foto: Centre d'Estudis d'Altafulla
26 de gener del 2023
El Centre d’Estudis d’Altafulla enceta aquest divendres el Cicle de Conferències ‘Altafulla: passat, present i futur d’un territori històric’
La primera jornada comptarà amb dues conferències sobre el paisatge de la vila a càrrec del Dr. Francesc Burjachs i la Dr. Maria Jesús Ortega
El Centre d’Estudis d’Altafulla inicia aquest divendres un Cicle de Conferències que du per nom ‘Altafulla: passat, present i futur d’un territori històric’. Es tracta d’una iniciativa que, com el títol ja anuncia, té un fil conductor evident, el territori i la història. També suposa “una demostració més de l’ampli ventall dels interessos i investigacions d’estudi que tenim”, ha assegurat el president de l’entitat, Josep Magriñà, en la secció ‘El centre en antena’ d’aquesta casa.

La primera sessió del cicle tindrà lloc aquest divendres, a partir de les 19h, a les antigues Escoles Teresa Manero, i s’oferiran dues conferències. La primera, ‘Paleopaisatge de l’entorn d’Altafulla’, anirà a càrrec del Dr. Francesc Burjachs. El catllarenc, que és membre de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social de Tarragona, farà “un plantejament general de l’evolució dels territoris des del neolític fins a l’actualitat”, com ha avançat un dels socis del Centre d’Estudis, Narcís Carulla.

La segona conferència ‘El paisatge històric d’Altafulla’ estarà dirigida per la Dr. Maria Jesús Ortega, veïna d’Altafulla i que coneix bé el poble i l’entorn. Com l’ha definida Carulla, “és especialista en veure l’estructuració del territori històricament”. La sessió es complementarà l’endemà dissabte amb la passejada arqueològica pel paisatge d’Altafulla, a partir de les 11h, amb sortida des de l’Estadi Municipal Joan Pijuan.

El Cicle de Conferències del Centre d’Estudis es reprendrà el divendres 10 de febrer amb la ‘Inundabilitat d’Altafulla: la Rasa i Baix a Mar’, a càrrec del Dr. Roger Ruiz, i la ‘Reconstrucció del Vinyet i la Vinya Gran’, de la mà del naturalista Hèctor Hernández. El coordinador de la Sínia també dirigirà la sortida a la bassa experimental del Vinyet, el dissabte 11 a les 11h.

La tercera jornada tindrà lloc el divendres 24 amb la conferència ‘Història de la platja d’Altafulla’ a càrrec de Teresa Soler, i ‘Geomorfologia de la platja d’Altafulla, amb el Dr. Narcís Carulla. Ell mateix encapçalarà l’endemà una passejada per la platja d’Altafulla des de Cal Vitali fins a la Roca del Gaià.

La quarta i última jornada del cicle serà el 3 de març amb les conferències ‘Reptes mediambientals per Altafulla’ amb Eduard Soler, ‘El paisatge: patrimoni cultural’ amb el Dr. Josep Maria Palet, i ‘Canvis climàtics’ amb Josep Maria Prunera.
Josep Magrinyà, president del Centre d'Estudis d'Altafulla
Narcís Carulla, responsable del Centre d'Estudis d'Altafulla
Narcís Carulla, responsable del Centre d'Estudis d'Altafulla
Social
Et recomanem
Concert del cicle Altafujazz amb Xavi Díaz Grup
1 d'abril a les 20:00h. a la pallissa de l'Era del Senyor
Organitza: OilJazz
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 d'abril a partir de les 10:00h. a l'Era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
VI Pleamar Vintage Market
8 i 9 d'abril al parc de Voramar i entorns
Organitza: Associació Cultural Pleamar
Agenda Cultural i Programació a la sala La Violeta
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Entrades disponibles a: lavioleta.sacatuentrada.es