Notícies
Foto: Banc de Sang i Teixits de Catalunya
01 de març del 2024
El Banc de Sang i Teixits fa parada aquest dissabte 2 de març a Altafulla
La jornada tindrà lloc de 10h a 14h a l'Esplai de la Gent Gran
El Banc de Sang i Teixits de Catalunya, amb el suport de la Regidoria de Salut de l'Ajuntament d’Altafulla, torna a fer parada a Altafulla aquest dissabte 2 de març. I ho fa en el marc d’una nova campanya de donació de sang i plasma que tindrà lloc de 10h a 14h a l'Esplai de la Gent Gran.

Hi estan convidats a participar tots els veïns i veïnes de la vila que ho desitgin. I la premissa és clara, donar sang per donar vida a aquelles persones que necessiten d'aquest element bàsic i imprescindible. A més a més, paral·lelament també es pot donar plasma, tot i que per fer-ho ja han avançat que cal invertir una mica més de temps.

La coordinadora del Banc de Sang i Teixits a Tarragona, la doctora Núria Vilanova, ha explicat que donat l’estat actual de les reserves és important que hi assisteixi com més gent millor. En declaracions a Altafulla Ràdio ha dit que seria bo que hi hagués una dinàmica entre els donants per participar regularment d’aquest tipus de campanyes, i ha animat al veïnat a prendre-hi part.

Núria Vilanova també ha fet una crida a donar plasma. S’ha de tenir en compte, però, que les donacions duren uns 45-60 minuts, ha explicat la doctora. En aquest cas, la donació es fa mitjançant un separador cel·lular, una màquina que separa el plasma de la resta de components. I és que el plasma està compost per aigua en un 90%, i per proteïnes i sals minerals en el 10%, que són les necessàries per als tractaments.

Tant per donar plasma com sang s'han de complir els mateixos requisits, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. A més a més, si s'ha donat sang altres vegades cal tenir en compte que han d'haver passat com a mínim dos mesos des de l'últim cop.

Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. I malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d'aquest grup. Les persones interessades a contribuir amb la donació de sang i plasma a Altafulla, han de reservar cita al web donarsang.gencat.cat o bé trucar al telèfon 93 557 35 66.
Núria Vilanova, coordinadora del Banc de Sang i Teixits a Tarragona
Núria Vilanova, coordinadora del Banc de Sang i Teixits a Tarragona
Social
Et recomanem
La vida de les elits vota Tàrraco
14 d'abril d'11h a 12:30h a la vil·la romana dels Munts
Venda d'entrades a: www.mnat.cat/entrades
Fira de Sant Jordi
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla