Notícies
Foto: Banc de Sang i Teixits de Catalunya
10 de novembre del 2023
Campanya de donació de sang i plasma a Altafulla, dissabte 18
Es volen augmentar les reserves minses del subministrament per als hospitals del territori
El pròxim dissabte 18 de novembre està previst organitzar una jornada matinal de donació de sang i plasma a Altafulla. Com és habitual es podrà exercir aquesta acció solidària a l'Esplai de la Gent Gran, ubicat al carrer Camí de les Bruixes i s'hi podrà accedir de 10h a 14h prèvia reserva d'hora amb antelació, tot i que qui no ho pugui fer o se n'oblidi i tingui un moment pot passar-hi per si de cas hi ha lloc, mai està de més.

La donació, en aquesta ocasió, es pot fer de sang o de plasma, ja que actualment hi ha necessitat d'ambdós elements per als hospitals del territori, que tenen reserves escasses i que, apropant-se finals d'any es fa també més necessari a causa del descens de donacions que es dona sovint per aquestes dates.

Tant per donar sang com plasma cal complir els mateixos requisits: cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. A més, cal esperar dos mesos entre donació i donació.

La donació de sang pot durar uns 15-20 minuts mentre que la de plasma sol allargar-se fins als 45-60 minuts, ja que el procediment implica la intervenció d'un separador cel·lular, una màquina que separa el plasma de la resta de components. El plasma està compost per aigua en un 90%, i per proteïnes i sals minerals en el 10%, que són les necessàries per als tractaments. El cos, després de la donació, necessita pocs dies per recuperar les proteïnes i sals minerals.

Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d'aquest grup.

Les persones interessades a contribuir amb la donació de sang i plasma a Altafulla, han de reservar cita en tots dos casos a través del web donarsang.gencat.cat
Social
Et recomanem
Concert del cicle Altafujazz amb Luiz Meira & friends
2 de març a les 20:30h a La Violeta
Venda d'entrades a: www.altafujazz.cat
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
3 de març de 10h a 15h a l'Era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
Pleamar Vintage Market
30 i 31 de març al parc de Voramar
Programa sencer a: www.pleamarmarket.com
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla