Notícies
Foto: Ajuntament d'Altafulla
02 de març del 2020
El nou pla de gestió de la platja d’Altafulla preveu dos reservoris de sorra natural als sectors del Fortí i Vinyet
El projecte també proposa substituir les dutxes per rentapeus d’aigua salada i col·locar-los als accessos de la platja
La sala de plens de l’Ajuntament d’Altafulla es va omplir de veïns i veïnes el passat dissabte en la presentació del nou pla de gestió de la platja d’Altafulla, elaborat per la consultora ambiental Qu4tre, del Doctor en Geografia i Geologia, Xisco Roig. La proposta, tal com s’havia avançat anteriorment, divideix la platja altafullenca en tres sectors: la zona del Fortí, la part central de Botigues de Mar i la zona de l’entorn del Club Marítim. A partir d’aquí, la consultora ambiental preveu que s’hi generin dos reservoris de sorra; un, a la zona del Fortí; i l’altra, a la zona del Club Marítim. Xisco Roig va destacar la recuperació del sistema dunar a la platja d’Altafulla.

Segons la proposta, la intenció és fomentar el sistema dunar en aquests dos espais amb una doble funcionalitat: generar un reservori de sorra i utilitzar-los com a elements naturals de contenció per afrontar els forts temporals. A més, quant al sector del Club Marítim, la proposta recull la retirada de les barques de damunt la platja en els tres mesos d’hivern que marca el pla d’usos; i per una altra banda, convertir aquesta zona en un espai de passeig entre el tram més urbà de Botigues de Mar i la zona recuperada fa uns anys de la plana de la Roca de Gaià i el Vinyet.

Quant a la part central de Botigues de Mar, la intenció és mantenir la vegetació dunar que es genera a l’hivern, i reduir al màxim la instal·lació de plataformes i dutxes, i substituir-les per rentapeus d’aigua salada als accessos a la platja. I, com en el cas de les barques, retirar les dutxes a l’hivern. Aquesta actuació respondria també a una doble funcionalitat, reduir l’excés de consum d’aigua potable, i respectar la platja com a ecosistema de sorra i vegetació natural i autòctona.

Pel que fa a la zona del Fortí, la proposta contempla la retirada simultània de les atzavares del Parc del Voramar, delimitar l’espai per generar un sistema dunar que funcioni com a element de sedimentació i acollida de sorra, i de mur de contenció natural per afrontar els forts temporals de mar. Una altra de les accions, que ja s’ha dut a la pràctica, és mantenir la corretjola que va dur el darrer temporal com a barrera natural de protecció.

Aquests dos reservoris de sorra naturals situats a un i altre extrem de la platja funcionarien com a elements generadors d’arena natural autòctona a l’hivern amb la intenció de distribuir-la equilibradament de cara a la temporada alta d’estiu, evitant d’aquesta manera dur-ne de fora.

La proposta ha generat certs dubtes sobre la seva viabilitat a curt termini, i unes queixes de diferents ciutadans quant a la retirada de les atzavares del Parc del Voramar, on alguns d’ells van mostrar la seva discrepància argumentant que en el passat temporal Glòria van servir precisament per frenar el fort impacte de les onades, especialment al restaurant Voramar Cal Vitali. També en aquesta línia, alguns veïns i veïnes van mostrar la seva clara oposició a l’hora de defensar la vegetació d’atzavares al parc, ja que, segons explicaven, “fa molts anys que hi són i han servit per reduir moltes de les llevantades que s’han produït”. Ara, la preocupació que hi ha entre restauradors i alguns veïns és com estarà la platja d’Altafulla per Setmana Santa.
Xisco Roig, Doctor en Geografia i Geologia
Xisco Roig, Doctor en Geografia i Geologia
Xisco Roig, Doctor en Geografia i Geologia
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla