Notícies
Foto: Ajuntament del Vendrell
20 de febrer del 2020
Front comú de la costa central catalana entorn de la necessitat d’un “canvi de paradigma” en la gestió de les platges
Altafulla és un dels municipis entre el Garraf i Tarragona que aquest dimecres han constituït el Pacte de Coma-ruga d'Adaptació al Canvi Climàtic
La costa central catalana sumarà els seus esforços entorn de la necessitat d’un “canvi de paradigma” en la gestió de les platges. Representants de platges i medi ambient dels ajuntaments d’Altafulla, Torredembarra, Creixell, Roda de Berà, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, i Tarragona, han estat citats aquest dimecres al matí a l’Oficina de Turisme del Vendrell per abordar la problemàtica que pateix el nostre litoral davant de les reiterades llevantades.

La trobada s’ha celebrat a proposta de la regidora de Platges de l'Ajuntament del Vendrell, Bárbara Peris, i del regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Calafell, Aron Marcos, arran dels efectes que va deixar el temporal Glòria al nostre territori. Segons ha explicat la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d’Altafulla, Alba Muntadas, “abordar la problemàtica de manera conjunta i consensuada” ha estat un dels principals objectius de la reunió, que ha posat damunt la taula “la urgència de definir una estratègia comuna que permeti minimitzar les conseqüències d’aquests temporals”.

En la cerca d’aquesta gestió “sostenible i integral” entre el Garraf i Tarragona i d’aquesta “consciència d’unitat”, els assistents han constituït el Pacte de Coma-ruga d'Adaptació al Canvi Climàtic.

La unitat de gestió a nivell de Plans d’Usos i Ordenances, així com en l’ús públic de les platges, han estat altres dos eixos de treball que s’han posat damunt la taula. Segons la regidora, en el primer cas, l’estratègia comuna ha de definir “què deixar fer i de quina manera” en diversos àmbits com ara la neteja, els espais lliures de fum, o la instal•lació de guinguetes. I en el segon cas, la unificació s’ha de fer efectiva en la manera de presentar-les als usuaris, i en el foment d’una mobilitat sostenible.

La coalcaldessa d’Altafulla ha aprofitat l’avinentesa per donar a conèixer l’experiència al municipi. La gestió sostenible de la platja ha estat, des de bon principi, una de les principals apostes de mandat en matèria mediambiental. De fet, el consistori fa mesos que hi treballa, i els resultats de l’estudi que ha encomanat a la consultoria ambiental Qu4tre estan a punt de veure la llum. Xisco Roig, encarregat de la diagnosi, en donarà a conèixer tots els detalls el proper dissabte 29 de febrer. A la cita, hi estan convidats tots els representants que han assistit aquest dimecres a la reunió.

Val a dir que el temporal Glòria ha evidenciat la necessitat d’un canvi de gestió del nostre litoral, i ha precipitat la intenció de l’Ajuntament d’estendre aquesta mateixa dinàmica als municipis veïns. Una situació que Alba Muntadas ha celebrat. Tot i continuar tenint cura de la platja d’Altafulla amb les seves particularitats, és conscient que s’engloba dins del litoral i d’una dinàmica que no li permet aïllar-se de la resta de platges.

Els regidors i regidores de Platges i Medi Ambient que s’han reunit aquest dimecres al Vendrell s’han emplaçat a una nova trobada, la data de la qual encara està per definir. Ara, els esforços a nivell individual s’han de centrar en “acabar d’estudiar i concretar els diferents eixos de treball” per tal d’establir posteriorment “una estratègia comuna” que els doni més força a l’hora de presentar les peticions consensuades a instàncies superiors, com poden ser les diputacions de Tarragona i Barcelona, o el Ministeri de Costes de l’Estat, que és qui en té les competències.

També arran del temporal Glòria i dels desperfectes que va ocasionar a la costa catalana, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern espanyol ha acordat declarar d'emergència les obres per reparar aquests danys. S'hi destinaran 5,75 milions d’euros, dels quals 3,5 milions seran per a la demarcació de Tarragona, 2 milions per a Barcelona i 250.000 euros per Girona.

A les platges tarragonines s'ha produït una erosió important de la costa i una considerable pèrdua de sorra, a més de danys en passejos marítims, sistemes dunars, esculleres de protecció i accessos a platges. En el cas d’Altafulla, però, els desperfectes han estat pràcticament inexistents, més enllà de la sorra que va envair el passeig marítim i els carrers més propers a Botigues de Mar. A nivell d’infraestructures, el temporal únicament va malmetre algunes de les plataformes de les dutxes, que el consistori ha decidit no reposar donada la seva voluntat de reduir-ne el nombre.

Al Baix Gaià, Roda de Berà, Creixell i Torredembarra, seran alguns dels municipis en què sí que s’hi actuarà.
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla