Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
04 de novembre del 2019
La 8a edició del ‘Viu la platja!’ posa en valor el sistema dunar i la biodiversitat de la platja d’Altafulla
La jornada de voluntariat ha permès extreure més de 700kg de dits de bruixa de la zona del Fortí gràcies a la col·laboració d’una cinquantena de persones
L’Associació Mediambiental La Sínia i l’Ajuntament d’Altafulla han tornat a anar de la mà en una nova jornada de voluntariat ambiental. En aquesta ocasió, l’acció s’ha desenvolupat aquest dissabte al matí a la zona del Fortí, i s’ha emmarcat dins del cicle ‘Viu el Voluntariat Ambiental a Catalunya’ que promou la Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Posar en valor el sistema dunar i la biodiversitat en aquesta zona de la platja han estat els principals objectius d’una jornada que vol ser el primer pas en el camí cap a la “renaturalització del cordó dunar”. Aquesta és la voluntat del consistori, segons ha avançat la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas. Ha explicat que la primera acció passa per retirar els dits de bruixa, juntament amb una altra espècie invasora com és l’atzavara, per poder plantar posteriorment espècies pròpies del sistema dunar com el jull de platja i el borró.
La intenció és que siguin els alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) d’Auxiliar en Vivers i Jardins els encarregats de realitzar aquestes tasques en les properes setmanes. La idea és “fer servir aquest cordó natural com a protecció de les llevantades”.

A principis de l’any vinent, també es preveu abalisar tot aquest espai perquè els banyistes no hi puguin accedir en la propera temporada de platja.

L’Ajuntament també ha encarregat “una diagnosi de l’estat de la platja, que proposarà un seguit d’accions a dur a terme de manera temporalitzada”.

La jornada de voluntariat d’aquest cap de setmana ha servit per retirar més de 700kg de dits de bruixa -científicament coneguts com Carpobrotus-, una espècie invasora que, segons Andrea Córdoba, coordinadora de voluntariat de La Sínia, “no deixa créixer les espècies autòctones, ni deixa que la platja es conservi de manera natural”. Hi han pres part una cinquantena de persones.

L’acció ha estat precedida d’una presentació a càrrec de Paula Puy, tècnica de voluntariat de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, qui ha parlat de les accions de voluntariat que promou arreu del territori català, així com de les diverses entitats que en formen part, entre elles l’Associació Mediambiental La Sínia.

També hi han participat una dotzena d’estudiants de 3r d’ESO de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona dins del programa de Servei Comunitari que desenvolupen de manera conjunta amb La Sínia. Un dels alumnes participants, Ricard Camprubí, ha explicat que tenen programades dues sessions més a la plana de Tamarit i a la desembocadura del riu Gaià.

A banda de l’acció mediambiental celebrada aquest dissabte a Altafulla, la Xarxa per a la Conservació de la Natura té altres tres cites programades: el dia 9 a Lleida, el 13 a Girona, i el 23 de novembre a Solsona.
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla
Andrea Córdoba, coordinadora de voluntariat de La Sínia
Ricard Camprubí, alumne de l'Institut Pons d'Icart de Tarragona
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla