Notícies
Foto: Joan Revillas
13 d'agost del 2019
L’Associació Mediambiental la Sínia demana el suport de les administracions per fer front al cranc blau
L’absència de depredadors permet que aquesta espècies invasora creixi i amenaci la subsistència de les autòctones que habiten a la desembocadura del Gaià, com petits crustacis, amfibis, granotes o tortugues de rierol
Una nova espècia invasora s’ha instaurat al litoral de la Costa Daurada, i al Baix Gaià ho ha fet més concretament en la desembocadura del riu Gaià i l’Hort de Creixell. Es tracta del cranc blau, que va aparèixer a principis de juliol i des de llavors s’ha reproduït sense que cap altra espècie hagi pogut frenar-lo. Per això, l’Associació Mediambiental la Sínia ha demanat suport al departament de Medi Natural i al d’Agricultura, per “aplicar mesures” que ajudi a controlar-lo, ha explicat un dels seus responsables, Hèctor Hernández, en declaracions a aquesta casa.

El cranc blau presenta dos problemes greus que van de la mà i que suposen una amenaça per a la fauna autòctona del riu Gaià. D’una banda són animals que no tenen cap depredador en aquesta zona, i això els permet escampar-se sense control, assegura Hernández. D’altra banda, el fet que no trobin la seva principal font d’alimentació, les petxines, amenaça a altres espècies com els crustacis, els amfibis, les granotes i les tortugues de rierol.

Pel que fa a la població, Héctor Hernández recomana que ningú toqui el cranc blau perquè té unes pinces grans que poden fer molt de mal. Tanmateix, remarca que, tot i que és un animal culinàriament bo, la desembocadura del riu Gaià és un espai protegit i la pesca no està permesa.

L’Associació Mediambiental la Sínia espera ara la resposta dels departaments de Medi Natural i Agricultura per iniciar les primeres actuacions que li permetin controlar l’evolució del cranc blau a la desembocadura del riu Gaià i assegurar la subsistència de les altres espècies que hi habiten.
Héctor Hernández, responsable de l'Associació Mediambiental la Sínia
Héctor Hernández, responsable de l'Associació Mediambiental la Sínia
Héctor Hernández, responsable de l'Associació Mediambiental la Sínia
Social
Et recomanem
22a Fira d'Artesans
15, 16, 17 i 18 d'agost de 18:00h. a 00:00h. a les Eres
Organitza: Col·lectiu d'Artesans d'Altafulla
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
25 d'agost a les 11:00h. des de davant del Club Marítim
Reserves a: 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
32è Festival Internacional de Música d'Altafulla
Fins el 27 d'agost a la plaça de l'Església
Més informació a www.fimaltafulla.cat
Classes de pilates, ioga i txí-kung
De dilluns a divendres cada matí a la platja d'Altafulla
Organitza: Ajuntament d'Altafulla